Jesienią 2018 roku szef firmy Kärcher Hartmut Jenner w jednym z wywiadów powie- dział, że „sprzątanie może być́ inteligentne”. Od tego czasu minęły co prawda cztery lata, ale sekwencja ta nabiera na znaczeniu, dlatego posłuży mi do dalszych dyskusji, w których spróbuję pokazać, że sprzątanie powinno być inteligentne.
Pandemia SARS-COV-2 wywróciła nasz świat do góry nogami. Nie tylko wpłynęła negatywnie na nasze życie, ale również zmusiła ona nas do innego spojrzenia na panu- jące w naszym otoczeniu warunki higieniczno sanitarne. Moja optymistyczna natura jednak każe wskazać mi pozytywne aspekty, jakie sytuacja pandemiczna przyniosła – większą świadomość higieniczną oraz nowe postrzeganie czystości w miejscach użytku publicznego. Praktycznie z dnia na dzień standardy, które mieliśmy, okazały się nie- wystarczające.
1. Utrzymanie czystości jako profesja
1.1. Nowe możliwości i zagrożenia
1.2. Kierunki rozwoju
1.3. Potrzeby klienta i przygotowanie oferty
1.4. Koncepcja wykonania usługi
1.5. Prawne skutki złożenia oferty
1.6. Jakość usług
1.7. Kwalifikacje zawodowe
2. Relacje z klientem
2.1. Walidacja usług
2.2. Tradycyjne sposoby kontroli
2.3. Arkusza kontrolne
2.4. Umowy na zasadach SLA
2.5. Informatyczne systemy zarządzania, kontroli i zakupów
2.6. Obiektywne pomiary dokładności usługi
2.7. Zrównoważony rozwój
2.8. Organizacja procesów sprzątania
2.9. Reklamacje
2.10. Zniszczenia
2.11. Outsourcing
2.12. Jak zminimalizować ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej
2.13. Certyfikacja jakościowa
2.14. Prawo zamówień publicznych a usługi sprzątania
3. Wartość usługi a koszty
3.1. Koszty
3.2. Struktura kosztów
3.3. Kalkulacje
3.4. Wybór rynku docelowego i pozycjonowanie
3.5. Normowanie czasów sprzątania
4. Definicje – czyszczenie, sprzątanie
4.1. Koło Sinner’a
5. Środki chemiczne
5.1. Związki chemiczne występujące w środkach chemicznych
5.2. Skala PH
5.3. Kwasy
5.4. Zasady
5.5. Dozowanie
5.6. Kody kolorów
6. Systemy mat wejściowych
7. Materiałoznawstwo
7.1. Posadzki
7.2. Technologie konserwujące i renowacyjne
7.3. Posadzki elastyczne
7.4. Wykładzina dywanowa
7.5. Mało znane materiały i konstrukcje wykończeniowe
8. Manualne technologie sprzątania
8.1. Mopowanie na sucho
8.2. Mycie posadzek
8.3. Kod kolorów
9. Higiena
9.1. Zrównoważony rozwój a papier
9.2. Utrzymanie w czystości sanitariatów, łazienek, szatni
9.3. Zmiana technologii
9.4. Środki chemiczne
10. Sprzęt zmechanizowany
10.1. Odkurzacze
10.2. Urządzenia dyskowe
10.3. Urządzenia szorująco zbierające
10.4. Roboty, coboty
10.5. Akumulatory
10.6. Szczotki i pady
10.7. Belki ssące i gumy
10.8. Zamiatarki
10.9. Urządzenia różne
11. Czyszczenie fasad i terenów zewnętrznych
11.1. Czyszczenie fasad i usuwanie zanieczyszczeń na wysokości
11.2. Czyszczenie elewacji oraz usuwanie glonów, grzybów i bakterii ze ścian domów
11.3. Systemy czyszczenia na wysokościach powierzchni wewnątrz i na zewnątrz
11.4. Systemy do czyszczenia i renowacji kamienia
11.5. Czyszczenie paneli słonecznych
11.6. Tereny zielone
12. Czyszczenie suchym lodem
13. Złota rączka – konserwator
14. BHP w profesjonalnych usługa sprzątania
14.1. Ustawodawstwo
14.2. Współpraca na obiekcie
14.3. Zagrożenia i czynniki zagrożenia w branży utrzymania czystości
14.4. Produkty niebezpieczne
14.5. Środki ochrony indywidualnej – ŚOI
14.6. Ochrona zdrowia, znaki bezpieczeństwa
14.7. Ergonomia
14.8. Ocena ryzyka zawodowego
14.9. Pierwsza pomoc
15. Najważniejsze informacje dotyczące działań w sytuacjach kryzysowych – COVID-19